Ραγδαία αύξηση της ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

418

Κατά 856.500, δηλαδή κατά 69%, αυξήθηκε τον Απρίλιο, εν μέσω πανδημίας, ο αριθμός των αιτούντων επίδομα ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, 2,1 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας έχουν πλέον υποβάλει αίτηση για το επίδομα.

Πρόκειται για τον υψηλότερο συνολικό αριθμό αιτούντων από το 1996 και για την υψηλότερη μηνιαία αύξηση αριθμού δικαιούχων.

Τα στοιχεία καλύπτουν το πρώτο τρίμηνο του έτους, επομένως περιλαμβάνουν διάστημα λιγότερο των δέκα ημερών κατά το οποίο ίσχυαν οι γενικευμένοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Κατά το ίδιο διάστημα ο αριθμός των μακρόχρονα ανέργων αυξήθηκε κατά 50.000, φτάνοντας το 1,35 εκατομμύρια.

Οι αριθμοί θα ήταν ακόμα μεγαλύτεροι, σημειώνουν αναλυτές, χωρίς το Πρόγραμμα Διατήρησης Θέσεων Εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο καλύπτει το 80% του μισθού περίπου 8 εκατομμυρίων εργαζομένων σε προσωρινή αργία σε 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις, μέχρι 2.500 λίρες μηνιαίως κατ’ άτομο.

Παράλληλα, οι διαφημιζόμενες διαθέσιμες θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά περίπου 25% το ίδιο διάστημα σε λιγότερες από 700.000.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ