Το καλοκαίρι σημαίνει παιδική κατασκήνωση ΠΕΟ

930
dav

Το καλοκαίρι έφτασε και τα παιδιά ανυπομονούν να περάσουν ξέγνοιαστες διακοπές. Για περίπου 450 παιδιά αυτές οι διακοπές θα μείνουν αξέχαστες στην παιδική κατασκήνωση της ΠΕΟ στα Περβόλια. Η πρώτη περίοδος ξεκινά σε λίγες μέρες (27 Ιουνίου) και το Γραφείο Εργατικής Νεολαίας εργάζεται πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα και η κατασκήνωση να υποδεχθεί τα παιδιά των εργαζομένων. Για την κατασκήνωση της ΠΕΟ μιλά στο Εργατικό Βήμα ο Υπεύθυνος του Γραφείου Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ, Σταύρος Αντρέου.

Ερ: Πόσα παιδιά συμμετέχουν ανά περίοδο στην κατασκήνωση της ΠΕΟ;

Απ: Η παιδική κατασκήνωση της Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ πραγματοποιείται κάθε χρονιά με την συμμετοχή παιδιών από 8 μέχρι 14 ετών χωρισμένη σε 3 ξεχωριστές περιόδους. Κάθε περίοδος είναι για 5 βράδια (6 ημέρες).Έχουμε την δυνατότητα φιλοξενίας 150 παιδιών και δεκάδων εθελοντών σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο.

Ερ: Ποιες είναι οι υποδομές της κατασκήνωσης;

Απ: Η κατασκήνωση φιλοξενείται στα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια Λάρνακας. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και φιλόξενο χώρο για τα παιδιά ο οποίος διαθέτει δεκάδες διαμερίσματα, χώρους για παιγνίδι όπως γήπεδο ποδοσφαίρου και πετόσφαιρας, πισίνα, αμφιθέατρο και αίθουσα για τις δραστηριότητες των παιδιών, επαγγελματική κουζίνα και τραπεζαρία καθώς και χώρους στους οποίους τα παιδιά μπορούν να παίξουν επιτραπέζια παιγνίδια και να παρακολουθήσουν τηλεόραση. Είναι  ένας χώρος κατάλληλος για κάθε παιδί που επιλέγει να περάσει όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές για λίγες μέρες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ερ: Ποιο είναι το περιεχόμενο του προγράμματος; Συνδυάζεται η ψυχαγωγία των παιδιών με το μορφωτικό κομμάτι;

Απ: Στο φετινό πρόγραμμα των κατασκηνώσεων έχουμε ενσωματώσει μεταξύ άλλων το θέμα της χρήσης αλκοόλ, τους κινδύνους καθώς και τις επιπτώσεις της χρήσης του σε μικρές ηλικίες. Είναι θέμα επίκαιρο και πολύ σημαντικό κατά την άποψη μας που θα βοηθήσει τα παιδιά. Οι παρουσιάσεις γίνονται με πολύ μεταδοτικό τρόπο από τους παιδαγωγούς της κατασκήνωσης, τους γενικούς υπεύθυνους και τους ομαδάρχες αξιοποιώντας την τεχνολογία και το διαδίκτυο. Επίσης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία στην κατασκήνωση μας να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις οι οποίες διοργανώνονται στο χώρο της κατασκήνωσης καθώς και να γνωρίσουν την επιστήμη της αστρονομίας μέσα από μια πολύ εντυπωσιακή διαδραστική διάλεξη που γίνεται από ειδικό στο αντικείμενο χρησιμοποιώντας επαγγελματικό εξοπλισμό τις νυχτερινές ώρες.

Επίσης το πρόγραμμα παρέχει την δυνατότητα στα παιδία ιδιαίτερα τα πρωινά να ψυχαγωγηθούν στην πισίνα ενώ την ίδια ώρα μπορούν να περάσουν την ώρα τους κάνοντας χειροτεχνίες ή παίζοντας επιτραπέζια. Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι δραστηριότητες γίνονται στην παρουσία των ομαδαρχών και των γενικών υπευθύνων γεγονός που εγγυάται την ασφάλεια των παιδιών. Επίσης στην πισίνα υπάρχει πάντα ναυαγοσώστης ο οποίος δίνει συμβουλές για τη σωστή χρήση της πισίνας και παρεμβαίνει όταν κριθεί απαραίτητο ούτως ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Τις απογευματινές ώρες τα παιδιά απασχολούνται σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως ποδόσφαιρο, επιτραπέζια αντισφαίριση και πετόσφαιρα. 

Ερ: Λαμβάνονται πρόνοιες για έκτακτα περιστατικά π.χ. κάποιο ατύχημα;

Απ: Το γεγονός πως έχουμε υπό την ευθύνη μας εκατοντάδες παιδιά κάθε καλοκαίρι στην παιδική μας κατασκήνωση, μας γεμίζει με τεράστια ευθύνη απέναντι στα παιδιά αλλά και στις οικογένειες τους. Γι΄ αυτό ειδικά στο τομέα της ασφάλειας των παιδιών δίνουμε μεγάλη σημασία. Το σύνολο των δραστηριοτήτων καταρτίζεται και παρακολουθείται από επαγγελματίες εκπαιδευτικούς ούτως ώστε να είναι πρώτα και πάνω από όλα ασφαλές για τα παιδιά που συμμετέχουν. Οι δραστηριότητες στην πισίνα γίνονται πάντοτε στην παρουσία επαγγελματία ναυαγοσώστη. Στη δική μας κατασκήνωση διαθέτουμε πλήρως εφοδιασμένο φαρμακείο, εργοδοτούμε καθ΄ όλη τη διάρκεια της κατασκήνωσης παιδίατρο η οποία εξετάζει όσα παιδιά χρειάζονται ιατρική φροντίδα ή και παρακολούθηση καθώς και ομάδα η οποία πλαισιώνει την παιδίατρο ούτως ώστε να γνωρίζει όλα τα περιστατικά τα οποία χρίζουν φαρμακευτικής αγωγής. 

Ερ: Γιατί κάποιος γονιός να στείλει το παιδί του στην κατασκήνωση της ΠΕΟ;

Απ: Η κατασκήνωση πάνω απ΄ όλα δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, να συνεργαστούν μεταξύ τους και με την ομάδα τους, να νιώσουν ανεξάρτητοι αλλά την ίδια ώρα να καταλάβουν ότι έχουν υποχρέωση να σέβονται τα υπόλοιπα παιδιά και να τηρούν τους κανόνες της κατασκήνωσης και του προγράμματος. Το γεγονός ότι τα παιδιά επιλέγουν για μια περίπου εβδομάδα να ζήσουν μακριά από τους γονείς τους, τους βοηθά να ωριμάσουν, να νιώσουν έτοιμοι και δυνατοί να ανταποκριθούν θετικά στις ευθύνες που απορρέουν μέσα από την συμβίωση με τα υπόλοιπα παιδιά αλλά και να κοινωνικοποιηθούν, να συνεργαστούν και να καλλιεργήσουν ομαδικό πνεύμα.

Ερ: Τι ξεχωριστό έχει η παιδική κατασκήνωση της ΠΕΟ που δεν έχουν άλλες κατασκηνώσεις;

Απ: Η κατασκήνωση της ΠΕΟ αποτελεί για τα παιδιά κατά την άποψη μου διαφορετική εμπειρία απ’ όλες τις υπόλοιπες κατασκηνώσεις στην Κύπρο. Πέραν των όσων ανέφερα πιο πάνω για το πλούσιο σε δραστηριότητες πρόγραμμα μας, την ασφαλή διαμονή και τον επαγγελματισμό, η κατασκήνωση δίνει την ευκαιρία σε όσα παιδιά συμμετέχουν να ζήσουν όμορφα 6 μέρες, να συναναστραφούν, να συνεργαστούν και να ψυχαγωγηθούν μαζί ,παιδιά Ε/Κ και Τ/Κ, παιδιά πολιτικών προσφύγων, μεταναστών και ελλαδιτών τα οποία φιλοξενούμε. Η κατασκήνωση μας μετατρέπεται σε μια μικρή πολυπολιτισμική πολιτεία που σέβεται όσους ζουν εκεί, σε μια πολιτεία που σέβεται την διαφορετικότητα και που σημασία δεν έχει το χρώμα, η θρησκεία και η χώρα καταγωγής. Μια πολιτεία που χτίζεται με πολύ κόπο, αγάπη και σεβασμό προς όλα τα παιδιά της Κύπρου και του κόσμου.

Απαίτηση των δύσκολων καιρών η αναβάθμιση της κατασκήνωσης

Η ΠΕΟ δίνει διαχρονικά μεγάλη σημασία στην παιδική μας κατασκήνωση και έτσι θα συνεχίσει και στο μέλλον αφού ιδιαίτερα σήμερα η διατήρηση του θεσμού της κατασκήνωσης αλλά και η αναβάθμιση του είναι απαίτηση των δύσκολων καιρών που διανύει ο Κυπριακός Λαός λόγω της κρίσης και των συνεπειών της στους εργαζόμενους και γενικά στην κοινωνία. Η κατασκήνωση αποτελεί ιδιαίτερα για τα παιδιά οικογενειών με χαμηλή οικονομική δυνατότητα μια ευκαιρία ευχάριστης και ποιοτικής διεξόδου διακοπών τους καλοκαιρινούς μήνες με πολύ χαμηλό κόστος αλλά και δίνει γενικά σε όλα τα παιδιά την δυνατότητα να περάσουν όμορφες στιγμές τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το 1958 στην Κερύνεια η πρώτη κατασκήνωση της ΠΕΟ

Ιστορικά η πρώτη κατασκήνωση της Εργατικής Νεολαίας πραγματοποιήθηκε το 1958 στην Κερύνεια. Μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή μεταφέρεται για λίγα χρόνια στην Επαρχία της Λεμεσού και τις τελευταίες δεκαετίες φιλοξενείται στα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια Λάρνακας.