Το ταξικό συνδικαλιστικό Κίνημα οργανώνει, συσπειρώνει, δίνει μάχες για τους εργαζόμενους

313

Το διήμερο 17 και 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, Πανελλαδική Σύσκεψη του Πανεργατικού Μετώπου Εργαζομένων Ελλάδας (ΠΑΜΕ) με τίτλο «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα».

Στη Σύσκεψη παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Γ.Γ. της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Πάμπης Κυρίτσης.

Στα πλαίσια της διοργανώθηκε στις 17 Ιουνίου διεθνές σεμινάριο με τίτλο «Η δράση των συνδικάτων σε όλες τις συνθήκες. Πείρα από τις απεργιακές μάχες και τους εργατικούς αγώνες την περίοδο της πανδημίας». Στο σεμινάριο απηύθυνε χαιρετισμό η Γ.Γ. της ΠΕΟ, η οποία το χαρακτήρισε ως μια εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων από την περίοδο που διένυσε το Εργατικό Κίνημα τα τελευταία χρόνια.

Σ. Χαραλάμπους: Η ΠΕΟ κατά την πανδημία ήταν πάντα παρούσα, δίπλα στους εργαζόμενους

Στο διεθνές σεμινάριο δόθηκε η ευκαιρία στους συνδικαλιστές που έλαβαν μέρος να παραθέσουν τις πλούσιες εμπειρίες και να μοιραστούν τις μεθόδους αγώνα που χρησιμοποίησαν κατά την περίοδο της πανδημίας για να προστατεύσουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ, αφού μετέφερε την ταξική αλληλεγγύη και στήριξη των μελών της ΠΕΟ στους καθημερινούς αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων και ειδικότερα στον αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι της «ΛΑΡΚΟ» ενάντια  στο ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο της νευραλγικής και ιστορικής αυτής βιομηχανίας, επεσήμανε το γεγονός ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα δραστηριοποιείται σε μια εποχή όξυνσης και εμβάθυνσης των αντιθέσεων του καπιταλιστικού συστήματος.

«Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για έλεγχο των πρώτων υλών και των πλουτοπαραγωγικών πόρων οδηγεί ολοένα και σε νέες εστίες έντασης, πολέμου και συρράξεων που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη. Είναι γι’ αυτό που  ο αγώνας για προάσπιση της ειρήνης ενάντια στην στρατικοποίηση της Ευρώπης, για ξήλωμα του ΝΑΤΟ, αναδεικνύεται ως αναπόστατο μέρος του αγώνα που δίνουμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Σε ότι αφορά την οικονομία είπε πως οι επιπτώσεις της κρίσης φορτώθηκαν μονόπλευρα στους εργαζόμενους και στους πιο ευάλωτους με τις πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών να διαλύουν την κοινωνική πολιτική. Την ίδια στιγμή επεσήμανε πως με τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις που προωθήθηκαν, ο δημόσιος πλούτος ξεπουλήθηκε και η ψηλή ανεργία, ο φόβος και η ανασφάλεια χρησιμοποιήθηκαν για διεύρυνση της φτηνής απορυθμισμένης εργασίας.

Όπως τόνισε, η πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο τα δραματικά αδιέξοδα που οι πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών δημιούργησαν, ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τα δημόσια συστήματα υγείας.

Η ΠΕΟ, ανέφερε, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, ήταν παρούσα δίπλα στους εργαζόμενους: «Αντιδράσαμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης με αφορμή το πρωτόκολλο για την προστασία της υγείας στους χώρους εργασίας να θέσει εμπόδια στην  πρόσβαση των συνδικαλιστών στους χώρους εργασίας. Απαιτήσαμε να έχουμε ρόλο και λόγο στα πρωτόκολλα για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στους χώρους  εργασίας. Στηρίξαμε τους εργαζόμενους  στον τομέα της υγείας και διεκδικήσαμε πόρους για ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Όταν η κυβέρνηση επέβαλλε τα lock-down με αποτέλεσμα ουσιαστικά το κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας, κινητοποιηθήκαμε με στόχο να εκπονηθούν σχέδια που να στηρίζουν τους εργαζόμενους που έμειναν για οποιονδήποτε λόγο εκτός εργασίας και απαιτώντας να διασυνδεθούν τα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων με όρους μη απόλυσης. Αυτή μας η στάση το γεγονός δηλαδή ότι είμασταν εκεί δίπλα στους εργαζόμενους, δεν κλειστήκαμε στα σπίτια μας, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα συνεχίσαμε όλη αυτή τη περίοδο τον αγώνα ενάντια στην απορρύθμιση της εργασίας, ενάντια στην φτηνή χωρίς δικαιώματα εργασία.

Καταφέραμε να κρατήσουμε και να ανανεώσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, επαναφέροντας τους μισθούς και τα ωφελήματα όσων εργαζομένων οι όροι απασχόλησης τους ρυθμίζονταν από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στα επίπεδα που ήταν πριν την οικονομική κρίση του 2013.  Επιβάλλαμε την εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων που κατοχυρώνουν την υποχρεωτικότητα βασικών όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας όπως στα ξενοδοχεία και τις κατασκευές.   Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να μπει στη συζήτηση για εισαγωγή μίνιμουμ μισθού και βασικών δικαιωμάτων για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από Σ.Σ.Ε.

Αυτή τη περίοδο με την ακρίβεια να καλπάζει επικεντρωνόμαστε στην  διεκδίκηση  μέτρων τα οποία να ελαφρύνουν την πίεση που δέχονται τα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Διεκδικούμε παράλληλα  βελτιώσεις στην κοινωνική πολιτική, βελτιώσεις των χαμηλών συντάξεων, μέτρα στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας, βελτίωση των οικογενειακών επιδομάτων», είπε.

Τέλος, η Γ.Γ. της ΠΕΟ επεσήμανε πως το σεμινάριο έδωσε την ευκαιρία στους συνδικαλιστές μέσα από την παράθεση των πολλών, πλούσιων και σε πολλές περιπτώσεις ευρηματικών μεθόδων αγώνα που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, να αναδείξουν ότι υπάρχουν οι φωνές του ταξικού Συνδικαλιστικού Κινημάτος, των οργανώσεων μελών της ΠΣΟ οι οποίες οργανώνουν, συσπειρώνουν δίνουν μάχες και κερδίζουν για τους εργαζόμενους.

Π. Κυρίτσης: Μόνο με αγώνες υλοποιούνται οι στόχοι του εργατικού κινήματος επιτυγχάνεται κοινωνική πρόοδος

Εκ μέρους των 105 εκατομμυρίων μελών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας χαιρέτισε την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ ο νέος Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος επεσήμανε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού διαδέχονται η μια την άλλη. «Η πανδημία όχι μόνο έχει διευρύνει δραματικά τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες αλλά έχει χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για νέες επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις  συνεχίζονται αμείωτα», είπε.  

Ο Π. Κυρίτσης αναφέρθηκε στο πρόσφατο παγκόσμιο Συνέδριο της ΠΣΟ στο οποίο επαναβεβαιώθηκε ο αντι-ιμπεριαλιστικός και αντιφασιστικός  χαρακτήρα της και η δέσμευση της στον αγώνα για απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα καπιταλιστικά δεσμά.

Όπως είπε το Συνέδριο έθεσε βασικές προτεραιότητες και συγκεκριμένα, την αντίσταση στην απορρύθμιση της εργασίας και την υπεράσπιση  των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την απόκρουση της  επίθεσης ενάντια στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και την πάλη ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης που αφορά την φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία ή το φύλο του κάθε ανθρώπου, τον αγώνα για προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων από την ακρίβεια και το πληθωρισμό και για  αξιοπρεπή ζωή για τους συνταξιούχους, κράτος πρόνοιας και δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, δημόσια συστήματα υγείας και δωρεάν ποιοτική περίθαλψη σε όλους όσους την έχουν ανάγκη, την αντίσταση στον ρατσισμό και την ξενοφοβία και την  ενότητα και συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από τους δικούς τους ταξικούς στόχους και την προστασία της αυτονομίας και του ταξικού προσανατολισμού των Συνδικάτων μακριά από τη γραφειοκρατία κα τη διαφθορά και από τη χειραγώγηση του κεφαλαίου και των εργοδοτών.

«Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι μόνο με τους αγώνες και με την οργανωμένη μαχητική διεκδίκηση, υλοποιούνται οι στόχοι του εργατικού κινήματος και επιτυγχάνεται κοινωνική πρόοδος», τόνισε.

Ο Γ.Γ. της ΠΣΟ εξέφρασε ολοκληρώνοντας τη βεβαιότητα πως το ΠΑΜΕ, ενισχυμένο και εξοπλισμένο με τις  αποφάσεις της Σύσκεψής του θα συνεχίσει τους αγώνες του με αλληλεγγύη και διεθνισμό.