Χιλιάδες εργαζόμενοι της Airbus διαδήλωσαν κατά των απολύσεων συναδέλφων τους

335

Χιλιάδες εργαζόμενοι της Airbus διαδήλωσαν σήμερα έξω από τις γραμμές παραγωγής της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας στο προάστιο Χετάφε της Μαδρίτης και στην υπόλοιπη Ισπανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση 630 θέσεων εργασίας στη χώρα της Ιβηρικής.
 
Έξω από το εργοστάσιο της Χετάφε, περίπου χίλιοι εργαζόμενοι σταμάτησαν τη δουλειά τους και ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε “εδώ κανένας δεν περισσεύει”.
 
Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλα επτά εργοστάσια της Airbus στην Ισπανία, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, που επιβεβαιώνουν πως “συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι”.
 
Στην Ισπανία η Airbus απασχολεί περίπου 13.000 εργαζομένους.
 
Η Airbus ανακοίνωσε την Τετάρτη πως καταργεί 2.362 θέσεις εργασίας στα τμήματα Αμύνης και Διαστήματος της παραγωγής της στην Ευρώπη, που αντιπροσωπεύει το 15% του κύκλου εργασιών της εταιρείας και το 2019 κατέγραψε απώλειες 881 εκατ. ευρώ. 
 
Το σύνολο των παραγγελιών της εταιρείας ανήλθε στα 32,3 δισεκ. ευρώ, κατά 9% μικρότερο από το 2018. Οι θέσεις που καταργήθηκαν είναι 829  στη Γερμανία, 630 στην Ισπανία, 357 στη Βρετανία και 142 σε άλλα σημεία.
 
“Μας ανακοίνωσαν πως 630 εργαζόμενοι θα απολυθούν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που η εταιρεία προτείνει. Τους εκφράσαμε την κατηγορηματική μας άρνηση”, τόνισε ο πρόεδρος της συντονιστικού των εργαζομένων της Airbus Ισπανίας Φρανθίσκο Σαν Χοσέ του συνδικάτου Comisiones Obreras (CCOO).
 
Ο συνδικαλιστής Χόρχε Εσκριβάνο υποστήριξε πως “η Airbus είναι μία μεγάλη πολυεθνική, που έχει ένα αμυντικό κι ένα πολιτικό τμήμα και φυσικά το τμήμα της πολιτικής αεροπορίας έχει φανταστικά αποτελέσματα. Εάν αληθεύει πως υπάρχει έλλειψη  εργασίας στο αμυντικό τμήμα, αυτό θα πρέπει να προσαρμοσθεί αυξάνοντας τον φόρτο εργασίας στο τμήμα πολιτικής αεροπορίας”.
 
Κινητοποίηση των εργαζομένων “στο σύνολο του αεροναυτικού τομέα” της χώρας έχει προγραμματισθεί για τον Μάρτιο, όμως σύμφωνα με την CCOO η ακριβής ημερομηνία δεν έχει αποφασισθεί ακόμη.