Διεθνές διαδικτυακό φόρουμ ΠΣΟ στη μνήμη των θυμάτων της Rana Plaza

511

Στις 24 Απριλίου  το 2013, στη Rana Plaza κοντά στη Ντακα, πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, 1.134 εργάτες σκοτώνονται  κι άλλοι 2.500 τραυματίζονται σοβαρά  όταν  το κτίριο που  στεγαζόταν το εργοστάσιο ένδυσης στο οποίο εργάζονταν, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα  κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Η τραγωδία στη Ράνα Πλάζα καταγράφηκε ως  το χειρότερο εργατικό ατύχημα στο Μπάγκλαντες όμως  ο ιδιοκτήτης κατηγορήθηκε για φόνο με ποινή απλής φυλάκισης  6 μηνών.

Στη μνήμη των θυμάτων του Rana Plaza η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία σε συνεργασία με την κλαδική διεθνή στον τομέα της ένδυσης-υφαντουργίας διοργάνωσαν στις 24 Απριλίου 2021 διαδικτυακό φόρουμ με την συμμετοχή  50 αντιπροσώπων από κάθε γωνιά του κόσμου.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τις οικογένειες των θυμάτων και την εργατική τάξη του Μπάγκαλντές και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε ότι αφορά τα μέτρα ασφάλειας και τις συνθήκες εργασίας  που απειλούν καθημερινά την ζωή και την ευημερία των εργαζομένων.

Εκ μέρους της ΠΕΟ και της ΣΕΒΕΤΤΥΚ- ΠΕΟ συμμετείχαν οι Πιερής Πιερή υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, και ο Πάνος Παναγιώτου Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΣΕΒΕΤΤΥΚ.

Στην παρέμβαση του ο Πάνος Παναγιώτου μετέφερε την αλληλεγγύη των εργαζομένων της Κύπρου   στις οικογένειες των θυμάτων του Rana Plaza καθώς και σε όλους που έχασαν μέλος της οικογένειας τους, τον φίλο ή των σύντροφο τους στον αγώνα για το μεροκάματο και σημείωσε ότι «η επίτευξη των στόχων του  φόρουμ ειναι η καλύτερη τιμή για όλα τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους γιατί οι εργοδότες έθεσαν τα κέρδη τους πάνω από την ανθρώπινη ζωή». 

Αναφέρθηκε  επίσης  στις ενέργειες της ΠΕΟ για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ζητήματα ασφάλειας και υγείας υπογραμμίζοντας ότι «το δικαίωμα του κάθε  εργαζόμενου να πηγαίνει  στην εργασία του και να επιστρέφει σώος και αρτιμελής είναι από τα κύρια καθήκοντα και προτεραιότητες που έχει η ΠΕΟ».