250 εκατομμύρια απεργοί στην Ινδία

0
133

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ινδικός λαός εντυπωσιάζει με την αγωνιστικότητα και τη μαζικότητα των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεών του, αυτό ωστόσο που συνέβη χθες στη διάρκεια της γενικής απεργίας σε όλη τη χώρα δεν είχε προηγούμενο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, δηλαδή 10 από τα σημαντικότερα συνδικάτα της χώρας, 250 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στην απεργία και στις πορείες, αριθμός ρεκόρ στη σύγχρονη ιδνική ιστορία. 

Η χώρα συνταράσσεται εδώ και πολλές βδομάδες από διαδηλώσεις ενάντια στη νομοθεσία της ακροδεξιάς εθνικιστικής κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι, που ουσιαστικά μετατρέπει τους μουσουλμάνους της Ινδίας σε πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων. Όπως όμως απέδειξε η χθεσινή απεργία, δεν είναι μόνο οι μουσουλμάνοι που αντιδρούν στην κυβέρνηση, αλλά ένα τεράστιο κομμάτι εργαζομένων ανεξαρτήτως θρησκείας, απηυδισμένοι από το βάρος των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων του Μόντι.

Οι απεργοί μπλόκαραν κεντρικές οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ συνολικά οι μεταφορές και η βιομηχανία παρέλυσαν λόγω της τεράστιας συμμετοχής. Στα συνθήματα κυριάρχησαν αντικυβερνητικές αιχμές, αλλά και η διαμαρτυρία για το νέο νόμο περί υπηκοότητας. Μεγάλη οργή επικρατεί για τις τεράστιες φορολογικές παραχωρήσεις στο κεφάλαιο, την ιδιωτικοποίηση στην άμυνα και τα ορυχεία της χώρας, τη διάσωση ιδιωτικών επιχειρήσεων με κρατικό χρήμα και την ατιμωρησία σε στελέχη και επιχειρηματίες κατηγορούμενων για διαφθορά. Στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης και την Κεράλα, διαδηλωτές με κόκκινες σημαίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό) διέσχισαν την πρωτεύουσα, ενώ απεργοί μπλόκαραν κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρόμους, καίγοντας ελαστικά στο κέντρο της Καλκούτα. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της παρέμεινε κλειστή η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας λόγω 100% συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here