6-8 Μαΐου το 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΠΣΟ στη Ρώμη

752

Πραγματοποιήθηκε την 1η και 2 Φεβρουαρίου το Προεδρικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) με κύριο θέμα συζήτησης τη διοργάνωση του 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Στο Προεδρικό Συμβούλιο συμμετείχαν τα εκλελεγμένα μέλη, οι ηγέτες  των Κλαδικών Διεθνών, οι συντονιστές των Περιφερειακών Γραφείων και Συνδικαλιστικά στελέχη Οργανώσεων μελών της ΠΣΟ. Από την Κύπρο συμμετείχαν οι Πάμπης Κυρίτσης, Αντιπρόεδρος της ΠΣΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Γ.Γ. της ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου Γ.Γ. της Διεθνούς των Οικοδόμων (UITBB) και Πιερής Πιερή, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου.

Στις παρεμβάσεις τους όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη σημασία της διεξαγωγής ενός επιτυχημένου Συνεδρίου που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ΠΣΟ σε μια περίοδο όξυνσης των προβλημάτων των εργαζομένων, διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και των ιμπεριαλιστικών εντάσεων.

Στην παρέμβασή του ο Πάμπης Κυρίτσης, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της κρίσης του καπιταλισμού, σημείωσε ότι «το Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο, με όλες τις δυσκολίες στην διεξαγωγή του, μπορεί να αποτελέσει βήμα για κοινό προβληματισμό, για ανοικτή και εποικοδομητική συζήτηση, για ανταλλαγή εμπειριών και καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε όλες τις γωνιές του πλανήτη μας. Κυρίως όμως μπορεί να αποτελέσει βήμα συντονισμού και για πιο οργανωμένους και αποφασιστικούς αγώνες, για πιο έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη και διεθνιστική δράση που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη. Για μια παγκόσμια συσπείρωση και παρέμβαση η οποία να φέρει πιο κοντά  στον στόχο της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, όπως είναι και το σύνθημα του συνεδρίου μας.  Να προβάλουμε πιο ενεργή και πιο συντονισμένη αντίσταση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Λαμβάνοντας, στη συνέχεια, το λόγο ο Γ.Γ. της Διεθνούς Οικοδόμων χαιρέτησε την πρόταση για διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Ιταλία και δήλωσε ότι η UITBB θα εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις για την επιτυχία του.

Στο τέλος των εργασιών του Προεδρικού Συμβουλίου, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας, τα μέλη και τα στελέχη της ΠΣΟ αποφάσισαν ομόφωνα την προκήρυξη του 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου. Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί από την Unione Sindicale di Base (USB) στη Ρώμη στις 6, 7 και 8 Μαΐου 2022. Λόγω των συνθηκών που προκαλεί η πανδημία και των περιοριστικών μέτρων, το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τόσο με φυσική όσο και με εικονική συμμετοχή.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με κύριο σύνθημα «Ενωμένοι, συνεχίζουμε! Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, ενάντια στην ιμπεριαλιστική-καπιταλιστική βαρβαρότητα!»