Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό εκφράζει η ΠΕΟ

311

Η ΠΕΟ με την ευκαιρία της 29ης Νοεμβρίου Παγκόσμιας Μέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό,  εκφράζει την στήριξη της στον ηρωικό του αγώνα και στα δίκαια αιτήματά του  για μια ελεύθερη και  ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

Το κράτος του Ισραήλ παρά τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το κράτος του Ισραήλ με την ανοχή των ΗΠΑ και με την χρήση βίας συνεχίζει να προκαλεί τον θάνατο αμάχων  και  τους εποικισμούς των παλαιστινιακών εδαφών,   ενώ η ανέγερση  του ρατσιστικού  τείχους  παραμένει ντροπή για την ανθρωπότητα, τονίζει με ανακοίνωση της η ΠΕΟ.

Μετά την απαράδεκτη απόφαση των ΗΠΑ και του προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσουν την πόλη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ακολούθησε η παρουσίαση από τον πρόεδρο Τράμπ της  «Συμφωνίας του Αιώνα» η οποία στην ουσία έχει ως στόχο τη νομιμοποίηση των παράνομων εποικισμών και την προσάρτηση  από το Ισραήλ  των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της κοιλάδας του Ιορδάνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δράσει πιο αποφασιστικά αφού  η πολιτική  των  ίσων αποστάσεων   δίνει την δυνατότητα στην  κυβέρνηση του Ισραήλ να συνεχίζει τις πολιτικές του εποικισμού και της παγίωσης των τετελεσμένων της κατοχής, διαμηνύει η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι η επιλογή της κυβέρνησης  Αναστασιάδη  να ευθυγραμμίσει τη χώρα μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-Ισραήλ για την Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργεί κινδύνους και όχι περισσότερη ασφάλεια για την πατρίδα και το λαό μας. “Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας  θα πρέπει να στηρίζεται στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Ο ρόλος της Κύπρου αναβαθμίζεται όταν λειτουργεί ως γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής.”

Σήμερα, στις συνθήκες που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης με την εξάπλωση της πανδημίας, η αλληλεγγύη και η στήριξη στους αγωνιζόμενους λαούς αποκτά ακόμα περισσότερη σημασία, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ΠΕΟ  σε αυτή την κρίσιμη καμπή εκφράζει για ακόμη μια φορά την  στήριξη της στα δίκαια αιτήματα του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού:

  • – Για αναγνώριση ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. 
  • – Για άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. 
  • – Για διάλυση των παράνομων εποικισμών και διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων.
  • – Απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων.