Αυξήσεις και βελτίωση συνθηκών εργασίας ζητούν οι απεργοί στους σιδηρόδρομους της Βρετανίας

447

Πραγματοποιούνται στις 21, 23 και 25 Ιουνίου μεγάλες απεργίες  των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους της Βρετανίας  που  γίνονται με την καθοδήγηση  του  συνδικάτου  RMT  και  αφού οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους σιδηροδρόμους απέβησαν άκαρπες.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις μισθών και συντάξεων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα  ζητούν  αύξηση μισθών κατά 7%,  ποσοστό πιο χαμηλό  από τον πληθωρισμό που με βάση τα στοιχεία είναι  ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία  30 – 40 χρόνια και έχει προκαλέσει  αύξηση των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα και στο κόστος ζωής γενικότερα.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες επικαλούμενες  τις περικοπές που έχει επιβάλει η κυβέρνηση έχουν ανακοινώσει την κατάργηση χιλιάδων  θέσεων εργασίας και την  αύξηση των ωρών εργασίας από τις 35 ώρες στις 40 ή 44 εβδομαδιαίως ενώ απορρίπτουν το αίτημα για αυξήσεις 7%  στους μισθούς.

Ο γενικός Γραμματέας της  RMT  σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία φανταστική και ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες στον αγώνα  για συνθήκες ασφάλειας  στην  εργασία  και μια αξιοπρεπή αύξηση των μισθών. Τα μέλη, όπως είπε, έχουν δείξει εξαιρετική ενότητα και  θα συνεχίσουν την εκστρατεία  επιδιώκοντας διευθέτηση αυτής της διαφωνίας.

Η απεργία, η οποία είναι η μαζικότερη των τελευταίων 30 χρόνων και με την συμμετοχή περίπου 40.000 εργαζόμενων τυγχάνει μεγάλου κύματος αλληλεγγύης από την βρετανική κοινωνία αλλά και διεθνώς.

Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ σε μήνυμα της μετέφερε την αλληλεγγύη  και τη στήριξη της στον αγώνα των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.