Διεκδικούμε μια άλλη Ευρώπη, των λαών και του σοσιαλισμού

361

Διεκδικούμε μια άλλη Ευρώπη, των λαών και του σοσιαλισμού

Το ΑΚΕΛ προτάσσει ένα διαφορετικό δρόμο και ένα διαφορετικό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, τονίζει σε συνέντευξη του στο Εργατικό Βήμα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς διαμηνύοντας πως Ευρώπη των Λαών σημαίνει δημοκρατική ένωση κυρίαρχων και ισότιμων κρατών, διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης που θα υπηρετεί αυτούς που παράγουν τον πλούτο και κινούν την οικονομία: την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό κάθε χώρας.

Σημειώνει παράλληλα ότι η Ομάδα της Αριστεράς είναι η μόνη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο που σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις υπερασπίζεται σθεναρά την Κύπρο και τις θέσεις της, την υπόθεση των αγνοουμένων, την επιστροφή της Αμμοχώστου, την επαναπροσέγγιση και καταγγέλλει ότι η ευρωδεξιά στις κρίσιμες στιγμές είτε τηρεί χλιαρή στάση έναντι της Τουρκίας είτε τάσσεται μαζί της.

Ερ: Το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα στην Κύπρο που τοποθετείται κατά του αντιδραστικού χαρακτήρα της Ε.Ε. Πως εκφράζεται αυτή η πολιτική από τους θεσμούς της Ε.Ε;

Απ: Στην Κύπρο, μέχρι πριν μερικά χρόνια, όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην του ΑΚΕΛ αντιδρούσαν ακόμα και στην παραμικρή κριτική προς την ΕΕ. Το ΑΚΕΛ που αποκάλυψε και αποκαλύπτει τις πραγματικότητες για την ΕΕ, ήταν επί δεκαετίες κατηγορούμενο ως δήθεν «ευρωφοβικό» και «οπισθοδρομικό», πρώτιστα βέβαια από το ΔΗΣΥ ο οποίος παραμένει πρόθυμος απολογητής όλων των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ. Το ΑΚΕΛ όμως, ακόμα και όταν συνηγόρησε -υπό προϋποθέσεις και με γνώμονα την υπόθεση του Κυπριακού- στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, διακήρυξε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της δραματικής αλλαγής των διεθνών συνθηκών και όχι αλλαγής του χαρακτήρα της ΕΕ. Στη συνέχεια, κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δώσαμε μάχες απέναντι στην τότε κυβέρνηση ΔΗΣΥ για να διαφυλαχθούν τα πιο φιλολαϊκά στοιχεία της κυπριακής νομοθεσίας. Από το 2004, μόνο το ΑΚΕΛ καταψήφισε και στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιοτη Συνθήκη της Λισαβόνας και όλες τις νομοθεσίες και τις στρατηγικές  που θεσμοθέτησαν και εξελίσσουν συνεχώς ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου των οικονομιών των κρατών-μελών, με διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα για τους εργαζόμενους και «κίνητρα» για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Επιπρόσθετα, το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κυπριακό κόμμα που αντιτάσσεται στα δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται σήμερα από την ΕΕ για τις πολεμικές βιομηχανίες, στη διαρκή εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-ΝΑΤΟ αλλά και στη συνεχή πολεμική ενάντια στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ δε μένει στην αντίθεση και την καταγγελία. Μαζί με τους αγώνες ενάντια στη σημερινή ΕΕ, προτάσσουμε ένα διαφορετικό δρόμο και ένα διαφορετικό όραμα για το μέλλον της ηπείρου μας. Ευρώπη των Λαών σημαίνει δημοκρατική ένωση κυρίαρχων και ισότιμων κρατών, διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης που θα υπηρετεί αυτούς που παράγουν τον πλούτο και κινούν την οικονομία: την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό κάθε χώρας.

Ερ: Σύμφωνα με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει αυτός ο αντιδραστικός χαρακτήρας;

Απ: Με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων όχι μόνο δεν θα αλλάξει αυτός ο χαρακτήρας αλλά θα ενισχύεται και θα ισοπεδώνει τους εργαζόμενους της Ευρώπης. Για αυτό, οι ευρωεκλογές αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και ειδικότερα να σπάσει η συμμαχία δεξιάς και σοσιαλδημοκρατών που εμποδίζει να περάσουν οι προτάσεις της Αριστεράς. Για να γίνει όμως η πραγματική αλλαγή, χρειάζεται μια ριζοσπαστική ανατροπή στα θεμέλια της σημερινής ευρωπαϊκής ενοποίησης. Εμείς δε μιλούμε μόνο για μερικές αλλαγές σε κάποιες Οδηγίες ή Κανονισμούς της ΕΕ, αλλά διεκδικούμε μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη των Λαών και του Σοσιαλισμού. Και αυτό είναι μια υπόθεση όλων των λαών της Ευρώπης.

Ερ: Μπορεί η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL), στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο;

Απ: Την τελευταία πενταετία πετύχαμε, σε διάφορες ευκαιρίες να εγκριθούν από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου θέσεις μας που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς μισθούς, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και σε θέματα όπως ο αγώνας κατά της ακροδεξιάς, το εμπόριο όπλων της ΕΕ με τη Μέση Ανατολή, η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης κ.ά. Αυτό οφείλεται στην ανοδική πορεία της Ομάδας της Αριστεράς στις τελευταίες εκλογές. Όσο δυναμώνει η Ομάδα της Αριστεράς, τόσο πιο δυνατή θα είναι η μόνη φωνή μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ των εργαζομένων και της ειρήνης.

Ερ: Πολλοί επικρίνουν την Ε.Ε. για δημοκρατικό έλλειμα. Ανάμεσα σε άλλα φαίνεται ότι παρά τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το Ευρωκοινοβούλιο που είναι το μόνο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. που εκλέγεται απευθείας από το λαό, εξακολουθεί να μην έχει σημαντικές εξουσίες όπως έχει για παράδειγμα η Κομισιόν. Μπορούν να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα;

Απ: Αφού εντοπίζουμε τα προβλήματα, πρέπει να εντοπίζουμε και τις αιτίες τους. Οι σημερινές δομές και οι διαδικασίες στην ΕΕ έχουν καθοριστεί από τις Συνθήκες που υπέγραψαν όλα τα κράτη-μέλη. Την πιο πρόσφατη, τη Συνθήκη της Λισαβόνας, από όλα τα κόμματα της Κύπρο, μόνο το ΑΚΕΛ καταψήφισε επειδή ακριβώς, ανάμεσα σε άλλα, δεν έλυσε αυτό που αποκαλείται «δημοκρατικό έλλειμμα». Για παράδειγμα, το Eurogroup –εκεί δηλαδή που λήφθηκαν το 2013 οι γνωστές αποφάσεις για την Κύπρο- έχει αναγνωριστεί από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ως άτυπο όργανο και συνεπώς δεν υπάγεται στους όποιους κανόνες διαφάνειας ισχύουν και δεν τηρούνται καν πρακτικά. Το δε Ευρωκοινοβούλιο δε διαθέτει την εξουσία να προτείνει νομοθεσία, κάτι που επαφίεται αποκλειστικά στην Κομισιόν. Βέβαια, το μεγάλο ζήτημα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη. Μόνο το ΑΚΕΛ και η Αριστερά έχουν προτάσεις για να αλλάξουν όλα αυτά.

Ερ: Τα τελευταία χρόνια ενισχύονται τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη. Υπάρχει ανησυχία ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Που οφείλεται η άνοδος της ακροδεξιάς;

Απ: Ας μη ξεχνάμε ότι ο Χίτλερ αναρριχήθηκε στην εξουσία επειδή αυτό ήθελαν οι μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλοεργοδότες της Γερμανίας. Το ΕΛΑΜ ψήφισε μαζί με το ΔΗΣΥ το κλείσιμο του Συνεργατισμού και τις εγγυήσεις στην Ελληνική ενώ στήριξε και την επανεκλογή Αναστασιάδη. Η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα καταθέτει προτάσεις νόμου στη Βουλή υπέρ των μεγαλοεφοπλιστών και τους υπόσχεται μάλιστα ότι θα διαλύσει τα συνδικάτα. Στην Αυστρία, η συγκυβέρνηση δεξιάς-ακροδεξιάς κατήργησαν το οκτάωρο επιβάλλοντας 12ωρη εργασία. Για αυτό άλλωστε και τα κόμματα της δεξιάς σε όλη την Ευρώπη χαϊδεύουν την ακροδεξιά. Όταν ο δεξιός Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δηλώνει ότι ο Μουσολίνι έκανε «και καλά πράγματα», δίνει αέρα στα πανιά του φασισμού. Αντίστοιχα πράγματα κάνει και ο ΔΗΣΥ στην Κύπρο. Η ακροδεξιά και οι φασίστες λοιπόν, πρώτα από όλα, είναι συμπλήρωμα της δεξιάς και του συστήματος.

Ερ: Με ποιο τρόπο μπορεί του ευρωκοινοβούλιο να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού;

Απ: Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει πολιτικές πιέσεις, ιδιαίτερα μέσα από τις Έκθεσεις Προόδου για την Τουρκία. Και εδώ όμως φαίνεται η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Δεξιά, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου συμμετέχει και ο ΔΗΣΥ και στη δική μας Ομάδα. Η Ομάδα της Αριστεράς είναι η μόνη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο που σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις υπερασπίζεται σθεναρά την Κύπρο και τις θέσεις της, την υπόθεση των αγνοουμένων, την επιστροφή της Αμμοχώστου, την επαναπροσέγγιση. Η ευρωδεξιά στις κρίσιμες στιγμές είτε τηρεί χλιαρή στάση έναντι της Τουρκίας είτε τάσσεται μαζί της. Πριν δέκα μέρες, η ευρωδεξιά καταψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο τροπολογία για το Κυπριακό που ζητά την κατάργηση των εγγυήσεων και την ταχεία αποχώρηση του κατοχικού στρατού! Και δεν έμειναν ως εδώ. Πρότειναν και πέρασαν θέση για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Αυτοί είναι οι «φίλοι του Αναστασιάδη» και η «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια» του ΔΗΣΥ.

Ερ: Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές;

Απ: Με όποια λάθη και αδυναμίες κι αν του προσάπτονται δίκαια ή άδικα, το ΑΚΕΛ αποτελεί τη μόνη δύναμη που έχει μια διαφορετική πολιτική από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία βέβαια αντιγράφει τις πολιτικές της ΕΕ και της ευρωδεξιάς. Δεν έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση. Εχουμε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση. Είναι μάλιστα εξαιρετικά ικανή, αδίστακτη θα έλεγα, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τράπεζες και μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεν το κρύβουν ότι έχουν ως ιδεολογία την ιδιωτικοποίηση καθετί δημόσιου και κοινωνικού. Από τους ημικρατικούς μέχρι το Συνεργατισμό, από την υγεία μέχρι την παιδεία. Όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να μπει φραγμός σε αυτή την πολιτική του ΔΗΣΥ και στην αλαζονεία που τη συνοδεύει, όσοι διεκδικούν άλλη πολιτική για την Κύπρο και την Ευρώπη, μόνη επιλογή έχουν την ψήφο στο ΑΚΕΛ.