Η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων πάνω από τα κέρδη

489

Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στις 28 Απριλίου, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνει το αίτημα της για την λήψη άμεσων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, κάθε χρόνο 6.300 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους λόγω επαγγελματικών ατυχημάτων ενώ περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια θάνατοι εργαζομένων συμβαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία. Φέτος, προσθέτει η ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την απειλή της  πανδημίας που εξαπλώνεται γρήγορα σε πολυσύχναστους χώρους εργασίας ή στις δημόσιες συγκοινωνίες που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι για να μεταβούν στις δουλειές τους. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μολυνθεί και χιλιάδες από αυτούς έχουν πεθάνει λόγω της τραγικής έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Η καθυστέρηση και η άρνηση των καπιταλιστικών χωρών και των εργοδοτών να κλείσουν μεγάλες μονάδες παραγωγής είχαν τραγικά αποτελέσματα στη Βόρεια Ιταλία, στην Αμερική, Τουρκία και άλλες χώρες.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην πανδημία, οι γιατροί, νοσηλευτές, το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης αφήνονται άοπλοι με τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό και δομές.

Στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα όπου τα κέρδη είναι πάντα πάνω από την υγεία των εργαζομένων, όπου η υγεία αντιμετωπίζεται ως κόστος, όπου η επιστημονική έρευνα διέπεται από τους ανταγωνισμούς των βιομηχανιών υγείας, οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το τίμημα και ειδικότερα κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Η ΠΣΟ, η οποία εκπροσωπεί 100 εκατομμύρια εργαζομένων σε 132 χώρες, καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τον αγώνα για μέτρα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας,  για δωρεάν εμβόλιο για τους λαούς, για δωρεάν και υψηλής ποιότητας δημόσια υγεία.