Ισπανία: Βίαιη καταστολή κατά απεργών μεταλλεργατών

486

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σημειώθηκαν χθες στο Κάδιξ, στη νότια Ισπανία, όπου συνεχίστηκε για όγδοη ημέρα η απεργία των μεταλλεργατών με αίτημα την αύξηση των μισθών τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού που πλήττει τη χώρα. Τα επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο λιμάνι, μετά τη διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν πολλές χιλιάδες εργάτες, αλλά και φοιτητές που κατέβηκαν στον δρόμο για να τους εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία κάνοντας παράλληλα χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών. “Δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε εργάτες”, ανέφερε σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter η Γενική Γραμματέας του συνδικάτου UGT στην Ανδαλουσία, Κάρμεν Καστίγια.

“Δεν θα φύγουμε μέχρι να πετύχουμε μια αξιοπρεπή συμφωνία για τον τομέα της μεταλλουργίας στο Κάδιξ (…) Κουραστήκαμε να μην μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μέχρι το τέλος του μήνα”, πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος του Κάδιξ, Χοσέ Μαρία Γκονθάλεθ επέκρινε τη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία, τονίζοντας ότι ήταν “μια απολύτως δυσανάλογη καταστολή”.

Οι μεταλλουργοί ξεκίνησαν απεργία επ` αόριστον στις 16 Νοεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση της αγοραστικής δύναμής τους. Ζητούν αύξηση μισθού ώστε τα χρήματα που λαμβάνουν να καλύπτουν τις αυξήσεις των τιμών. Οι διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις δεν έχουν καρποφορήσει.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) ο πληθωρισμός ανήλθε τον Οκτώβριο στην Ισπανία στο 5,4%, λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας. Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό που καταγράφει η χώρα εδώ και 29 χρόνια.