Ισπανία – Συμφωνία για ταχυμεταφορείς εργαζόμενους

322

Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει καταλήξει σε συμφωνία με συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαγγελματικές ενώσεις για τον καθορισμό του καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων  στην παράδοση ή διανομή οποιουδήποτε καταναλωτικού προϊόντος ή εμπορευμάτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων.

Η συμφωνία αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα πρόσβασης των εργαζομένων στις πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τους κατά την ανάθεση θέσεων εργασίας και την αξιολόγηση των επιδόσεων.

Η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της εργασίας ακολουθεί μια σειρά νομικών προκλήσεων στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ταξινόμηση των οδηγών παράδοσης. Υπήρξαν ποικίλα αποτελέσματα στα δικαστήρια, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο  αποφάσισε εναντίον της πλατφόρμας παράδοσης  Glovo, σε μια υπόθεση που σχετίζεται με την ταξινόμηση της απασχόλησης ενός ταχυμεταφορέα, ότι δηλαδή αυτή η σχέση ήταν απασχόληση και προέτρεψε την Ισπανική κυβέρνηση να ξεκινήσει τις εργασίες για το νόμο.

Ο νέος νόμος καθιστά την Ισπανία την πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που νομοθετεί στον τομέα αυτό και κάνει βήματα για την διασφάλιση εργαζομένων στον τομέα των ψηφιακών πλατφόρμων. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι ο νόμος έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικές οργανώσεις και εκπροσώπους επιχειρήσεων, οι εταιρείες παράδοσης ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα τον πολεμήσουν.

Η Ένωση Πλατφόρμων Υπηρεσιών δήλωσε ότι η αποκάλυψη αλγορίθμων θα “έχει αναμφίβολα πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας”, ενώ η Deliveroo ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα θα “οδηγήσουν σε λιγότερη εργασία για τους ταχυμεταφορείς, θα βλάψουν τον τομέα των εστιατορίων και θα περιορίσουν τις περιοχές όπου μπορούν να λειτουργήσουν πλατφόρμες”.

Εκτιμάται ότι στην Ισπανία εργάζονται στον τομέα  30.000 ταχυμεταφορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε πλατφόρμες παράδοσης.