Απεργία εργαζομένων στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ

331

Οι εργαζόμενοι στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των Ηνωμένων Πολιτείων, General Motors, Ford και Stellantis, ξεκίνησαν από την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου απεργία  μετά την ανακοίνωση του προέδρου του συνδικάτου United Auto Workers (UWA) για  αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η απεργία χαρακτηρίζεται ιστορική αφού είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι κατέρχονται σε απεργία και στις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες ταυτόχρονα. Το συνδικάτο United Auto Workers (UWA) εκπροσωπεί 146 χιλιάδες εργαζόμενους και σε αυτή την φάση έχει επιλέξει την στρατηγική της αποσπασματικής απεργίας (Stand-up),  δηλαδή σε κάθε εργοστάσιο θα καλούνται ορισμένα τμήματα σε απεργία και εφόσον χρειαστεί, όπως εξηγούν οι ηγέτες του συνδικάτου, αυτή  θα κλιμακώνεται.

Βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι οι αυξήσεις των μισθών κατά 40% σε περίοδο 4 χρόνων, η επαναφορά της αυτόματης αναπροσαρμογής των μισθών, η μειωμένη εβδομάδα εργασίας 32 ωρών και η ενίσχυση παροχών για την σύνταξη, τις διακοπές και την οικογενειακή άδεια.

Για την στήριξη των απεργών το συνδικάτο έχει ετοιμάσει απεργιακό ταμείο 825 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από το 2007,  και ιδιαίτερα μετά την καπιταλιστική κρίση του 2008-2009 οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν  σε παραχωρήσεις από τους μισθούς και τα δικαιώματα τους όταν οι εταιρείες ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Έκτοτε πήραν ελάχιστες αυξήσεις μισθών ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες επανάφεραν τα υπερκέρδη τους.

Σe δηλώσεις τους ο ηγέτης του συνδικάτου Shawn Fain επισημαίνει ότι την ώρα που οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την  τεράστια ανισότητα σε ολόκληρη την κοινωνία,  οι αυτοκινητοβιομηχανίες τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησαν κέρδη ύψους 250 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και δηλώνει την ετοιμότητα των εργαζομένων να συνεχίσει την απεργία για οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη για την εργατική τάξη και για επαναπροσδιορισμό  του  ρόλου του  εργατικού κινήματος.