Απεργίες σε Αγγλία και Γερμανία

204
FILE PHOTO-Workers strike, after German trade union Verdi called on workers at Frankfurt, Munich, Stuttgart, Hamburg, Dortmund, Hanover and Bremen airports to go on a 24-hour strike, in Frankfurt, Germany February 17, 2023. REUTERS/Heiko Becker

Η Γερμανία  βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας  αρχικά  από τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές που διεκδικούν αυξήσεις μισθών στα επίπεδα του πληθωρισμού και  στη συνέχεια από τους  εργαζόμενους  στις μεταφορές που απαιτούν ανάλογες αυξήσεις.  

Μετά την προηγούμενη 24ωρη απεργία στα τέλη Μαρτίου οι οργανώσεις των Γερμανών εργαζομένων προχώρησαν  στην πραγματοποίηση νέων  απεργιακών  κινητοποιήσεων στον τομέα των σιδηροδρόμων  και των αεροδρομίων  με στόχο την  άσκηση πίεσης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και τις αυξήσεις στους μισθούς.

Οι Γερμανοί εργαζόμενοι διεκδικούν 10% πάνω από το μέσο όρο των μισθών τους (ο πληθωρισμός ήταν στο 9,3% τον Φεβρουάριο) που αντιστοιχεί σε σχεδόν 500 ευρώ επιπλέον στους μισθούς τους.

Η Βρετανία  βιώνει τις μαζικότερες διαδηλώσεις και απεργίες  των τελευταίων 40 χρόνων την ώρα που ο  πληθωρισμός  βρίσκεται  στο 11%.

Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες εργαζόμενοι σε σχολεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια και τρένα συμμετέχουν στις απεργίες των συνδικάτων.

Μεταξύ των απεργιών, ξεχωρίζει αυτή των εργαζομένων υγείας, καθώς 75.000 ειδικευόμενοι γιατροί της Βρετανίας πραγματοποίησαν  από τις 11 Απριλίου μέχρι τις 15 Απριλίου τετραήμερη απεργία συνεχίζοντας τον πολύμηνο αγώνα τους για αυξήσεις στους μισθούς τους, που θα τους επιτρέψουν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Επιπλέον  απεργούν οι δάσκαλοι με την  Ένωση τους να έχει εγκρίνει και άλλες  απεργιακές κινητοποιήσεις για με κύρια αιτήματα την αύξηση  στους μισθούς καθώς και  τη χρηματοδότηση των σχολείων ενώ δεν αποκλείει  την πιθανότητα περισσότερων στάσεων το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει μετά από έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Εκπαιδευτικών Αγγλίας  ένας στους τρεις νέους δασκάλους στην χώρα παραλείπει γεύματα και ξοδεύει λιγότερα για φαγητό, καθώς η αμοιβή του δεν ανταποκρίνεται στο αυξανόμενο κόστος ζωής, ενώ ένας στους πέντε αναγκάζονται να κάνουν  δεύτερη δουλειά.