25.000 νεκροί στο θαλάσσιο ταξίδι της ελπίδας προς την Ευρώπη

376

Το προσφυγικό δράμα μετονομάστηκε σε «μεταναστευτικό πρόβλημα» σε μια ξενοφοβική Ευρώπη

Τουλάχιστον 62 Αφρικανοί πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν στις 4 Δεκεμβρίου στ’ ανοιχτά της Μεσογείου προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη, στο χειρότερο ναυάγιο που συμβαίνει το 2019 στη θαλάσσια διαδρομή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού, σύμφωνα με τον απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Ο θάνατος των Αφρικανών, οι περισσότεροι από τη Γκάμπια, σύμφωνα με τις αρχές στη Μπαντζούλ, έπειτα από μια εβδομάδα στη θάλασσα πάνω σε ένα αυτοσχέδιο σκάφος όπως το περιγράφουν οι Μαυριτανοί, είναι μια ακόμη υπενθύμιση των κινδύνων που διατρέχουν χιλιάδες Αφρικανοί για να φθάσουν στην Ευρώπη για οικονομικούς, κοινωνικούς ή πολιτικούς λόγους και με ανθρώπινο κόστος των προσφυγικών και μεταναστευτικών αυτών ροών.

Σχεδόν 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο του 2014 καθώς επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο ΔΟΜ. Στην ευρεία πλειονότητά τους, οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί (19.154) χάθηκαν στη Μεσόγειο στις κυριότερες θαλάσσιες διαδρομές που οδηγούν στη Γηραιά Ήπειρο.

Άλλοι 484 χάθηκαν στη θαλάσσια διαδρομή της δυτικής Αφρικής, από τους οποίους 158 το 2019. Το ναυάγιο που σημειώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου είναι το πλέον πολύνεκρο φέτος σε αυτή τη θαλάσσια διαδρομή, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Η ομάδα των 150 έως 180 μεταναστών, ανάμεσά τους γυναίκες και κυρίως νέοι από 20 έως 30 ετών, αναχώρησε στις 27 Νοεμβρίου από τη Γκάμπια με μηχανοκίνητη πιρόγα, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες του ΔΟΜ και των μαυριτανικών αρχών. Προορισμός: Τα Κανάρια Νησιά, το ισπανικό αρχιπέλαγος, περίπου 100 χλμ. από τις ακτές του Μαρόκου και από τις κυριότερες πύλες εισόδου στην Ευρώπη.

“Δεν είχαν πια βενζίνη, θέλησαν να προσεγγίσουν τη Μαυριτανία και προσέκρουσαν σε βράχο”, είπε η εκπρόσωπος του ΔΟΜ για τη Δυτική Αφρική Φλοράνς Κιν. Το σκάφος “άρχισε να βάζει νερά. Δεν βρίσκονταν πολύ μακριά από την ακτή, αλλά ένα δυνατό κύμα τους εμπόδισε να φθάσουν στην ακτή με το σκάφος”, είπε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Μαυριτανίας.

Εγκατέλειψαν το σκάφος και κολύμπησαν, 83 ναυαγοί, εκ των οποίων 10 ανήλικοι, κατάφεραν να φθάσουν στην ακτή, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Αλλά 58, εκ των οποίων τουλάχιστον 8 γυναίκες και ένα παιδί χάθηκαν. Η ταφή των θυμάτων έγινε κοντά στο το Νουαντχίμπου μέσα στη νύχτα, χωρίς να περιμένουν, σύμφωνα με τις επιταγές της μουσουλμανικής θρησκείας, και χωρίς να ταυτοποιηθούν, είχε επισημάνει νωρίτερα η εκπρόσωπος του ΔΟΜ.

Συνεχίζονται καταχείμωνα οι προσφυγικές ροές προς Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα του χειμώνα και οι θαλάσσιες διαδρομές είναι απαγορευτικές, ειδικότερα για μικρά σκάφη, τουλάχιστον 162 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκα από το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας σε ένα 24ωρο, ενώ το ίδιο διάστημα 389 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το Λιμενικό διέσωσε 162 ανθρώπους σε πέντε διαφορετικά περιστατικά σε Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Χίο και Κω. Ακόμα 389 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν από λέμβους σε 11 διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, 296 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο σε 8 διαφορετικά περιστατικά, 28 στη Χίο σε ένα περιστατικό, 52 στη Σάμο σε ένα περιστατικό και 13 άτομα επίσης σε ένα περιστατικό στην Κω.

Εν αναμονή της επιβίβασης για το επικίνδυνο ταξίδι

Τα πιο πάνω στοιχεία αφορούν μόνο ένα 24ωρο. Εκατοντάδες άνθρωποι διασχίζουν την επικίνδυνη θάλασσα με κίνδυνο της ζωής τους. Πρόκειται κυρίως για Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι γλύτωσαν από τον πόλεμο και διέφυγαν οδικώς στην Τουρκία όπου παρέμειναν μέχρι να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε μια βάρκα για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή στην Τουρκία βρίσκονται πάνω από 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων γίνονται θύματα εκμετάλλευσης στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσό για να πληρώσουν τους διακινητές και να επιβιβαστούν σε μια βάρκα για να φτάσουν στην Ελλάδα.

Οι παράνομοι διακινητές λαμβάνουν από 3 μέχρι και 5 χιλιάδες ευρώ ανά άτομο που μεταφέρουν από την Τουρκία προς τα νησιά της Ελλάδας. Η τιμή εξαρτάται και από το είδος του σκάφους που θα μεταφέρει τους πρόσφυγες. Οι περισσότερες μεταφορές γίνονται με φουσκωτές λέμβους χωρητικότητας 20 ατόμων στις οποίες ωστόσο επιβαίνουν συνήθως γύρω στα 60 άτομα, τα οποία πληρώνουν 3000 ευρώ ανά άτομο.

Αδίστακτοι διακινητές

Η συνήθης μέθοδος που χρησιμοποιούν οι παράνομοι διακινητές είναι να μεταφέρουν τους πρόσφυγες νύκτα και κυρίως χειμώνα όπου δεν υπάρχουν πολλές περιπολίες από το Λιμενικό ή την Frontex. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα φουσκωτά σκάφη ξεκινούν από την Τουρκία χωρίς οδηγό. Χρέη οδηγού αναλαμβάνει κάποιος πρόσφυγας καθότι οι διακινητές δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους. Στις περιπτώσεις όπου οι πρόσφυγες μεταφέρονται με ταχύπλοο σκάφος (η ταρίφα για τη μεταφορά είναι συνήθως 5000 ευρώ ανά άτομο) ο διακινητής αφήνει τους πρόσφυγες σε απόκρημνα σημεία για να μην γίνει αντιληπτός από τη Λιμενική. Σε πολλές περιπτώσεις όπου ο διακινητής αντιλήφθηκε σκάφος της Λιμενικής, έριξε στη θάλασσα -υπό την απειλή όπλου- τους πρόσφυγες και τράπηκε σε φυγή. Μάλιστα σε μερικά από τα πολύνεκρα ναυάγια που σημειώθηκαν το 2015-2016 στα ανοικτά της Λέσβου οι διασωθέντες ανέφεραν ότι οι διακινητές τους έριξαν στη θάλασσα υπό την απειλή όπλου και μετά διέφυγαν προς την Τουρκία.

Άνθρωποι στα όρια της απελπισίας

Η επιβίβαση σε μια φουσκωτή λέμβο για το ταξίδι στη μανιασμένη θάλασσα αποδεικνύει την απελπισία στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των 100 προσφύγων που παρέμειναν τον Αύγουστο για πολλές μέρες στο πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, το οποίο βρισκόταν ανοιχτά των ακτών της Ιταλίας, κοντά στο νησί Λαμπεντούζα.

Η οργάνωση είχε ζητήσει από τις ιταλικές αρχές να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση των μεταναστών, κάνοντας λόγο για «κατάσταση ακραίας ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης».

Η κατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο κατάστρωμα του Open Arms, ήταν τόσο δραματική, που ορισμένοι πήδηξαν –την 19η μέρα- από το ισπανικό πλοίο διάσωσης στη θάλασσα, προσπαθώντας να φτάσουν στις ιταλικές ακτές της Λαμπεντούζα.

Οι πρόσφυγες ονομάστηκαν «μετανάστες» μέσα σε κλίμα ξενοφοβίας

Δυστυχώς οι πλείστες κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση για τα εκατομμύρια προσφύγων που επιχειρούν να διασχίσουν τη θάλασσα για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στα πλαίσια μάλιστα αυτού του ξενοφοβικού κλίματος που αυξάνεται, το προσφυγικό πρόβλημα μετονομάστηκε τεχνηέντως σε μεταναστευτικό ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ ονομάζουν πλέον «μετανάστες» όλους τους ανθρώπους που μπαίνουν στη βάρκα για να φτάσουν στην Ευρώπη.