75 χρόνια δράσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

295

Κοινή διακήρυξη εξέδωσε η ΠΕΟ με τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) για τα 75χρονα της ΠΣΟ:

“Συμπληρώνονται φέτος 75 χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας  στις 3 Οκτωβρίου 1945.

Η ΠΣΟ με αφετηρία το ιδρυτικό συνέδριο στο Παρίσι, σε όλη αυτή την  πορεία,  συνεχίζει στον ίδιο ασυμβίβαστο δρόμο, και στη βάση του διεθνισμού και της αλληλεγγύης, παραμένει ο ταξικός πόλος ενότητας, συσπείρωσης και μαχητικής δράσης  των εργαζομένων.  

Παρά τα προβλήματα  και τις δυσκολίες,   στήριξε  τους αγώνες των λαών  για ελευθερία και δημοκρατία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό,  στις δικτατορίες, την αποικιοκρατία, το απαρτχάιντ. Στάθηκε αλληλέγγυα  στο πλευρό των εργαζομένων όλου του κόσμου και με την διεκδικητική της δράση  συνέβαλε  σε πολλές από τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα της εργατικής τάξης. 

Οι Κύπριοι εργαζόμενοι  έχουμε διαχρονικά βιώσει την σταθερή και με έμπρακτο τρόπο στήριξη και αλληλεγγύη της ΠΣΟ στον αγώνα   μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις , για την επίτευξη  μιας  δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και  για την επανένωση της πατρίδα μας.

Με αυτή την ευκαιρία επαναλαμβάνουμε  την κοινή δέσμευση μας για συνέχιση του  αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για ένα κράτος με μια κυριαρχία , μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών,  αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς κηδεμόνες και προστάτες.

Σήμερα  η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με  την ανεργία, την φτώχεια,  την μετανάστευση,  τις   κοινωνικές ανισότητες που δημιουργεί η καπιταλιστική ασυδοσία.    Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα   τις επιπτώσεις της  πανδημίας, τις οποίες οι κυρίαρχοι κύκλοι επιδιώκουν να φορτώσουν και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων. 

Παρά τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που σπέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή και εξαναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στον ξεριζωμό και την προσφυγοποίηση. 

Η αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος οδηγεί στην οικολογική καταστροφή και απειλεί την ευημερία των ανθρώπων και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Οι σημερινές  συνθήκες  επιβάλουν την ενίσχυση της φωνής της ΠΣΟ ως της διεθνούς ταξικής συνδικαλιστικής δύναμης που αντιστέκεται στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και υπερασπίζεται μια διαφορετική  φιλοσοφία στις παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε καθήκον να φανούμε αντάξιοι της πλούσιας 75χρονης ιστορίας της ΠΣΟ και  να συνεχίσουμε αυτή την πορεία  με καινούργιες διεκδικήσεις και νέα οράματα.

Αυτή την ιστορική μέρα, οι οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ στην Κύπρο, ΠΕΟ, DEVIS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, DAUSEN, KOOPSEN ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό.

Ταυτόχρονα στέλνουμε το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ισχυροποίηση του ταξικού κινήματος  ΠΣΟ, για την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης στους αγώνες των  εργαζομένων  για ένα καλύτερο μέλλον, για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς πολέμους,  χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και  πολέμους.”