Απεργία εργαζομένων στην Πορτογαλία

454
binary comment

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία  EUREST  στην Πορτογαλία  πραγματοποίησαν στις 26 Μαρτίου απεργία σε όλη την χώρα.

Η απεργία έγινε ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε νέο κύκλο μαζικών απολύσεων. Πιο συγκεκριμένα με την επίκληση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η  υγειονομική κρίση, η εταιρεία ξεκίνησε μια νέα διαδικασία  απόλυσης 146 εργαζομένων, μετά την ολοκλήρωση της απόλυσης 116 εργαζομένων τον  Φεβρουάριο.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ιδιαίτερα  το γεγονός ότι η ειδοποίηση για τις απολύσεις δόθηκε στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε  141 γυναίκες εργαζόμενες.

Ακόμη όπως καταγγέλλει η συνδικαλιστική κλαδική οργάνωση FESAHT που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους,  η απόφαση της εταιρείας, πέραν του ότι είναι παράνομη  αποτελεί προσβολή για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες. Ταυτόχρονα η FESAHT καταγγέλλει την εταιρεία η οποία διαχειρίζεται σχολικές καντίνες, κυλικεία, καφετέριες  και άλλες υπηρεσίες  ότι ενώ κατά την διάρκεια της κρίσης έχει λάβει εκατομμύρια ευρώ ως επιδότηση δεν σέβεται τα δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις και προχωρεί σε ομαδικές απολύσεις.

Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν σε όλη τη χώρα,  ενώ  στη συγκέντρωση που έγινε στη Λισσαβόνα  τους απεργούς χαιρέτισε η Γενική Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Πορτογαλίας (CGTP-IN)  Isabel Camarinha.