Κοινή διακήρυξη για τη Διεθνή Μέρα Δράσης Εργαζομένων ΠΣΟ

310

Με αφορμή την 3η Οκτωβρίου Διεθνή Μέρα Δράσης των Εργαζομένων, η οποία έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), η ΠΕΟ μαζί με τις τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ εξέδωσαν κοινή διακήρυξη.

Φέτος η παγκόσμια κινητοποίηση των οργανώσεων μελών της ΠΣΟ είναι αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό, τη ξενοφοβία και το φασισμό.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ:

“Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ΠΣΟ έχει καθιερώσει την 3η Οκτωβρίου, ημερομηνία ίδρυσης της, ως Διεθνή Μέρα Δράσης των Εργαζομένων.

Φέτος η παγκόσμια κινητοποίηση των οργανώσεων μελών της ΠΣΟ είναι αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό, τη ξενοφοβία και το φασισμό.

Σήμερα η ανθρωπότητα βιώνει μια περίοδο έξαρσης της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού , όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους παρεμβαίνουν σε πολλές χώρες με στόχο την επιβολή των γεω-στρατηγικών τους συμφερόντων. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι , η φτώχεια και οι έντονες κοινωνικές ανισότητες , οι κλιματικές αλλαγές και η καταστροφή του περιβάλλοντος, εξαναγκάζουν εκατομμύρια συνανθρώπων μας να ξεριζωθούν από τις χώρες τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Πολλοί από αυτούς στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη δυστυχία γίνονται θύματα των δουλεμπόρων και πνίγονται στη θάλασσα της Μεσογείου.

Την ίδια ώρα οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που καταφέρνουν να σωθούν, μεταβαίνοντας στις χώρες της Ευρώπης, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί ενώ χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους πνιγμένους πρόσφυγες της Μεσογείου, την δια ώρα συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και προωθεί πολιτικές που δεν αντιμετωπίζουν το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα αλλά δημιουργούν αδιέξοδα για πολλούς πρόσφυγες. Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσει αποφασιστικά για την καταπολέμηση των αιτιών που προκαλούν την προσφυγιά και την μετανάστευση,τον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την καταπολέμηση της φτώχιας και της κοινωνικής ανισότητας, τον περιορισμό της δράσης των πολυεθνικών εταιρειών.

Οι συνέπειες από την επιβολή των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας σε συνδυασμό με τις επεμβάσεις και τους πολέμους προκαλούν ολέθριες συνέπειες σε βάρος των λαών και των εργαζομένων. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία κοινωνικού υποστρώματος για τις νεοφασιστικέςές δυνάμεις που ενώ παρουσιάζονται ως αντισυστημικές, στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα και τις πολιτικές του, αναπτύσσουν ρητορική μίσους και ξενοφοβίας κατά των προσφύγων και μεταναστών και στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η καλλιέργεια του ρατσισμού του μίσους και της ξενοφοβίας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες διασπά τους εργαζομένους και δίνει την δυνατότητα στο κεφάλαιο να εντείνει την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων.

Θύμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, του εθνικισμού και σωβινισμού είναι και η πατρίδα μας η οποία έχει βιώσει τον πόλεμο και την καταστροφή.

Είναι φανερό ότι το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε μια άγονη και επικίνδυνη στασιμότητα και ο κίνδυνος οριστικοποίησης της διχοτόμησης της πατρίδας μας είναι πλέον δραματικά ενισχυμένος. Σήμερα για ακόμη μια φορά καλούμε τους δυο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με θέλησή και αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τις συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις και στη βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτερες.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τη διχοτόμηση. Αμετάθετος στόχος μας είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή κυριαρχία, και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα , Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους πρόσφυγες και μετανάστες και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το δικαίωμα τους σε αξιοπρεπή ζωή και εργασία.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο φασισμό – εθνικισμό που διασπά τους εργαζομένους, ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία, για έναν κόσμο ειρηνικό , χωρίς πολέμους, χωρίς διακρίσεις και εκμετάλλευση.

Οι οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ:
ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN”