Μοτοπορείες αντίδρασης και διεκδίκησης από τους διανομείς στην Ελλάδα

473

Μαζική πορεία με μοτοσυκλέτες πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι διανομείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στον εκβιασμό της εταιρείας «e-food», με τον οποίο προσπαθεί να μετατρέψει τους εργαζόμενους αυτούς από μισθωτούς σε «συνεργάτες».

Τα σωματεία των εργαζομένων απαιτούν να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την «e-food», με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Απαιτούν επίσης να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

Διεκδικούν παράλληλα να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων. Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.λπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους. Διεκδικούν επίσης Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο). Χώρους με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζόμενων διανομέων.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη, έγινε γνωστό με μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η εταιρεία αποφάσισε να μετατρέψει τις εργασιακές σχέσεις εργαζομένων της στη διανομή. Συγκεκριμένα, το μήνυμα που έλαβαν αρκετοί εργαζόμενοι ανέφερε:

“Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…”

Η εξέλιξη έφερε κύμα αντιδράσεων στα ΜΚΔ με το hashtag «cancel_efood» να αναπαράγεται από χιλιάδες χρήστες, ενώ στη συνέχεια η βαθμολογία της εφαρμογής του efood που εξαρτάται από τις βαθμολογίες των καταναλωτών κατακρημνίστηκε.

Μια ημέρα αργότερα, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση σε απολογητικό ύφος, κάνοντας λόγο για λανθασμένη επικοινωνία, χωρίς ωστόσο να μιλάει για ανάκληση της απόφασης μετατροπής των εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα η εταιρεία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, “αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας…»