ΠΣΟ: Ακόμα πιο δυνατή, δίπλα στους εργαζόμενους και τους λαούς

365

Το διήμερο 3 και 4 Μαρτίου η ΠΕΟ φιλοξένησε στην Κύπρο την ετήσια Σύνοδο του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που ήταν και η πρώτη σύνοδος που πραγματοποιήθηκε μετά την εκλογή του Πάμπη Κυρίτση στην θέση του Γ.Γ. Σημειώνουμε ότι τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου εκλέγονται στο Συνέδριο της ΠΣΟ και αποτελεί το ανώτερο καθοδηγητικό Σώμα της Ομοσπονδίας.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν Συνδικαλιστές από όλες τις γωνιές του κόσμου, οι οποίοι εκπροσώπησαν τα 105 εκατομμύρια εργαζομένους μέλη της ΠΣΟ.

Στη διάρκεια των διήμερων εργασιών της Συνόδου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την παγκόσμια εργατική τάξη σήμερα, έγινε ανασκόπηση της δράσης της Ομοσπονδίας για το 2022 και τέθηκαν οι στόχοι για το 2023, όπως καθορίστηκαν από τις αποφάσεις του 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου.

Η εναρκτήρια Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων ΕΤΚΑ ΠΕΟ στη Λευκωσία την Παρασκευή 3 Μαρτίου ενώ οι εργασίες της δεύτερης ημέρας πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα συνεδρίων στα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια.

Στην εναρκτήρια Σύνοδο του Προεδρικού Συμβουλίου απηύθυναν ομιλίες ο Γ.Γ. της ΠΣΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο Πρόεδρος της ΠΣΟ Mzwandile Makwayiba και η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Γ.Γ. ΠΣΟ: Το όπλο της εργατικής τάξης είναι η Αλληλεγγύη και ο Διεθνισμός

Ο Γ.Γ. της ΠΣΟ ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε την οδύνη και τον συγκλονισμό για τις τραγωδίες σε Τουρκία και Συρία από τους σεισμούς και σε Ελλάδα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στη συνέχεια καλωσόρισε τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου στην Κύπρο και ευχαρίστησε την ΠΕΟ που ανέλαβε τη φιλοξενία της συνεδρίας, της πρώτης μετά από το πετυχημένο ιστορικό Συνέδριο της Ρώμης, το οποίο σε πνεύμα ενότητας και συλλογικότητας, επαναβεβαίωσε τον αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα της ΠΣΟ και την προσήλωση της στις αρχές και αξίες της ταξικής πάλης, της αλληλεγγύης, του διεθνισμού. 

Στη συνέχεια ο Γ.Γ. της ΠΣΟ αναφέρθηκε στην κρίση του καπιταλισμού που βαθαίνει, με αποτέλεσμα την ανοιχτή παραβίαση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης και τη δραματική διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης τονίζοντας πως η ΠΣΟ αγωνίζεται για την ειρήνη, για το τέλος του πολέμου, για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών και για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. «Οι εργαζόμενοι αρνούνται να πληρώσουν για την καπιταλιστική κρίση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μέσα από αξιόλογους αγώνες, απεργίες και κινητοποιήσεις, σε όλο τον κόσμο», είπε.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη δράση της ΠΣΟ που παρά την πανδημία, τις δυσκολίες και τις αλλαγές συνεχίστηκε απρόσκοπτα σε όλες τις γωνιές της γης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν την 1η του Σεπτέμβρη που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη, τις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα δράσης της ΠΣΟ στις 3 του Οκτώβρη, την πετυχημένη προκατασκευαστική συνάντηση στις εργασίες του ILO, τις δράσεις και τα συνέδρια μεγάλων και ιστορικών Συνδικάτων μελών της ΠΣΟ, όπως του ΠΑΜΕ Ελλάδας, της COSATU Νότιας Αφρικής,  της ITUC Ινδίας, της CITU Ινδίας, της  ΟATU, τη συμμετοχή στην συνεδρία του Αραβικού ILO στην Αίγυπτο και την αποστολή στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες όπου διοργανώθηκαν σημαντικά εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Σε ότι αφορά το πλάνο δράσης για το 2023 τόνισε την ανάγκη να είναι πλούσιο και πολυεπίπεδο και να αφορά τόσο τα κεντρικά όσο και τα περιφερειακά γραφεία της ΠΣΟ, τις TUI, τις επιτροπές που δημιουργήθηκαν και τους μηχανισμούς παρέμβασης στους διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους η ΠΣΟ είναι διαπιστευμένη. Κυρίαρχη θέση θα έχουν, όπως είναι φυσικό, οι  δράσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου να συνεχίζουν να αγωνίζονται με τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση των πολιτικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με ενότητα και αποφασιστικότητα.

«Το όπλο της εργατικής τάξης είναι η Αλληλεγγύη και ο Διεθνισμός», είπε.

Γ.Γ. ΠΕΟ: Στηρίζουμε τη λειτουργία και δράση της ΠΣΟ ως κομμάτι στην αλυσίδα του αγώνα για καλύτερο κόσμο

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους στη δική της ομιλία εξέφρασε τη θλίψη της και την αλληλεγγύη της ΠΕΟ με τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που πλήγηκαν από τους σεισμούς και της Ελλάδας εξαιτίας του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Εξέφρασε επίσης την χαρά, την τιμή και τη συγκίνηση της Ομοσπονδίας για την φιλοξενία της Συνόδου του Προεδρικού Συμβουλίου.

«Ζούμε σε μια περίοδο όπου οι εργαζόμενοι και οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις.  Η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται συνεχώς σε απειλή από τα γεωπολιτικά παιχνίδια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.  Ο κυπριακός λαός, ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών παραμένει βίαια διαιρεμένος σχεδόν για 50 χρόνια τώρα λόγω της εισβολής και της ξένης στρατιωτικής παρουσίας. Για εμάς οι αρχές πάνω στις οποίες δομήθηκε η ΠΣΟ, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και του διεθνισμού δεν είναι σύνθημα, είναι βίωμα αφού εδώ και χρόνια εισπράττουμε αυτή την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα που διεξάγουμε για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση του τόπου και του λαού μας», είπε και ευχαρίστησε τα μέλη της ΠΣΟ για τη διαχρονική τους στήριξη.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί και οι εργαζόμενοι ως αποτέλεσμα της έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου: «Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση διεύρυνε δραματικά τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες (…) Τον τελευταίο χρόνο οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού,  σε ολόκληρο τον κόσμο βιώνουν ένα ράλι αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων και αυξήσεων στα επιτόκια που διαβρώνουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό τους επίπεδο».

Σε ότι αφορά τους Κύπριους εργαζόμενους, είπε πως αντιμετωπίζουν τις αντεργατικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και μια δεκαετία, την υπόσκαψη των συλλογικών συμβάσεων, την απορρύθμιση της εργασίας, την υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους που οδήγησαν σε μια πρωτοφανή μετατόπιση εισοδημάτων από την εργασία στο κεφάλαιο. «Υπολογίζεται ότι περίπου 10% του εθνικού εισοδήματος μετατοπίστηκε από τους μισθούς στα κέρδη την τελευταία δεκαετία. Το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο διαβρώνεται ακόμα περισσότερο λόγω του ψηλού πληθωρισμού που το 2022 ξεπέρασε το 8%. Η ΠΕΟ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έδωσε σημαντικούς και μαχητικούς αγώνες διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, αξιοπρεπή κατώτατο μισθό, κατοχυρωμένα βασικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, προστασία και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής», είπε.

Όπως επεσήμανε, σε αυτό το περιβάλλον της όξυνσης των προβλημάτων και της επιθετικότητας του κεφαλαίου και των επιθέσεων ενάντια στην παγκόσμια ειρήνη, οι λόγοι που ένωσαν τις προοδευτικές ταξικά προσανατολισμένες δυνάμεις της εργασίας κάτω από την ομπρέλα της ΠΣΟ παραμένουν επίκαιροι και αναγκαίοι.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Γ.Γ. της ΠΕΟ διαβεβαίωσε ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της να παρέχει στήριξη στη λειτουργία και δράση της ΠΣΟ γιατί με αυτό τον τρόπο είναι και η ίδια ένα κομμάτι στην μεγάλη αλυσίδα του αγώνα για ένα κόσμο αλληλεγγύης και ισότητας, απαλλαγμένο από πολέμους, δυστυχία και εκμετάλλευση.